Skupaj na spletu!

Kaj pomeni VPS gostovanje?

11.03.2015 · Brez komentarjev

VPS gostovanje je ena izmed bolj naprednih oblik spletnega gostovanja, ki vam nudi veliko več svobode, avtoritete in pregleda nad spletnim gostovanjem. Cenovno ni najbolj ugodna, a s tem načinom gostovanja pridobite druge prednosti, do katerih kot uporabnik deljenega spletnega gostovanja nimate dostopa. Seveda pa ni nujno, da ga resnično potrebujete.

Kako v praksi deluje VPS spletno gostovanje?

V principu gre še zmeraj za en strežnik, razdeljen na več „virtualnih“ delov, ki pa med seboj delujejo popolnoma samostojno.

VPS gostovanje

Morda veste, kako deluje deljeno gostovanje? En strežnik si deli več uporabnikov, pri čemer si delijo pomnilnik in moč procesorja, zato lahko včasih pride do težav, če sosednja stran na kakršenkoli način izstopa iz dovoljenega povprečja. To je v današnjem času pri kakovostnem ponudniku sicer zelo redko, ravno zaradi omejitev posameznih uporabnikov in seveda tudi zaradi moderne strežniške opreme z odličnimi tehničnimi lastnostmi.

Tudi na VPS strežniku oz. VPS gostovanju težav zaradi drugih uporabnikov zagotovo ne boste imeli: res je, da si z ostalimi uporabniki delite strežnik, a del pomnilnika in procesorja je rezerviran samo za vas! V praksi to pomeni, da tudi če bo „sosednja“ spletna stran imela nenormalno povečan obisk ali katere druge težave, to ne bo nikakor vplivalo na delovanje vaših spletišč.

Popolna svobodaKot uporabnik VPS gostovanja dobite popoln dostop do vašega dela na strežniku, zato lahko z njim upravljate skoraj tako, kot če bi bil popolnoma v vaši lasti. Zato dajte o tem premisliti, sploh če razmišljate o nakupu lastnega strežnika – VPS gostovanje vam omogoča popolno svobodo, hkrati pa nimate skrbi okoli vzdrževanja strežnika.

No, pod pogojem, da doplačate še vzdrževanje strežnika s strani ponudnika gostovanja. Storitev ni ravno poceni, toda če imate dovolj znanja, lahko strežnik vzdržujete tudi sami in na ta način privarčujete z denarjem (ne pa s časom).

Komu je namenjeno VPS spletno gostovanje?

Definitivno nekomu, ki ima naprednejše znanje (in ve, kaj dela) ali pa nekomu, ki ima posebne zahteve okoli spletnega gostovanja, potrebuje 100 % odzivnost spletne strani vse dni v letu in ima nekoga, ki bo znal za to poskrbeti. Če se profesionalno ukvarjate z izdelavo spletnih strani, trgovin, aplikacij in podobnih produktov, ki potrebujejo spletno gostovanje, je VPS gostovanje definitivno ena izmed možnosti, ki je vredna premisleka.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Spletno gostovanje