Skupaj na spletu!

Kako pohitriti WordPress spletno stran?

18.05.2017 · Brez komentarjev

Hitrost je eden najpomembnejših dejavnikov pri uporabi spleta. S tem ciljamo na hitrost nalaganja oziroma delovanja spletne strani. Verjamemo, da ste v svojo spletno stran vložili veliko časa ali denarja, a vse to bo zaman, če se vaša stran obiskovalcem ne bo prikazovala dovolj hitro. Dejstvo namreč je, da spletno stran, ki za zagon potrebuje več kot nekaj sekund, zapusti vsaj polovica spletnih uporabnikov, in to še preden se ta sploh do konca naloži.

Hitrost delovanja spletne strani

V primeru, da ste spletno stran naredili z orodjem WordPress, obstaja kar nekaj načinov, s katerimi jo lahko bistveno pohitrite.

Optimizacija slik

Slike spadajo med elemente, ki najbolj obremenijo delovanje strani. Preden jih objavite, vam priporočamo, da jih optimizirate s katerim od brezplačnih orodij, npr. s kraken.io ali tinyjpg.com. Tudi že obstoječe slike ustrezno optimizirajte. V ta namen uporabite vtičnik Compress JPEG & PNG images.

Uporaba predpomnjenja

WordPress spletne strani so dinamične, zato so vsi podatki shranjeni v podatkovni bazi. Ko obiskovalec obišče stran, se ti podatki naložijo iz nje. Določeni deli lahko upočasnijo nalaganje strani, zato so na voljo številni vtičniki, ki s pomočjo predpomnenja poskrbijo, da se ustvarijo statične strani, kar pohitri nalaganje celotnega spletišča. Svetujemo vam, da si namestite katerega od vtičnikov W3 Total Cache ali WP Super Cache. Od plačljivih vtičnikov pa vam priporočamo WP Rocket.

Ustrezno spletno gostovanje

Prav tako pa je pomembno, kje imate urejeno gostovanje za svojo spletno stran. Prvi pogoj je zagotovo, da vaša stran gostuje na najsodobnejših SSD strežnikih, ki omogočajo učinkovito delovanje strani. Prav tako je pomembna lokacija strežnikov. Če je vaša stran namenjena izključno spletnem obiskovalcem iz Slovenije, potem naj bodo tudi strežniki locirani v Sloveniji.

Spletno gostovanje
Kako uspešno ste pohitrili svojo spletno stran, lahko preverite s katerim izmed naslednjih orodij: Google PageSpeed Insights, GTMetrix ali WebPageTest.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Optimizacija spletne strani · Spletna stran · WordPress