Skupaj na spletu!

Registracija domene s posebnimi znaki

30.11.2017 · Brez komentarjev

Verjetno ste že kdaj naleteli na domeno, ki je imela v svojem imenu kakšen poseben znak, pa naj bo to minus, številka ali tuja črka. Se vam je takšna domena dopadla? Ste že kdaj razmišljali o tem, ali je bolje, da ima domena v svojem imenu minus ali ne? Kaj pa šumnik, bi registrirali domeno s šumnikom? Čeprav se odločitev za to na prvi pogled morda zdi povsem solidna, pa se je v praksi že večkrat izkazalo, da domene s posebnimi znaki niso najboljša odločitev.

Domena s posebnimi znaki

Najprej moramo ločiti med domenami z znaki, kamor uvrščamo minus in številke, ter med domenami s posebnimi znaki v pravem pomenu besede. Slednje imenujemo tudi IDN domene, njihova glavna značilnost pa je, da vsebujejo nelatinične črke. Mednje spadajo šumniki, črke s preglasi, arabske črke, kitajske pismenke in tako dalje.

Domene z minusi in številkami

Težave lahko povzročata obe zgoraj predstavljeni vrsti domen. Tiste z minusi in številkami lahko vodijo do napačnih interpretacij pri komunikaciji.

Zamislite si, da imate registrirano domeno moj-u3p.si. Vsekakor boste v pogovoru precej težje skomunicirali ime domene, kot če bi imeli npr. registrirano domeno veverica.com. Razlagati boste morali, da je med moj in utrip minus, poleg tega pa je utrip zapisan s številko 3. Domena na pogled morda res izgleda odlična, toda težave pri komunikaciji so neizbežne.

IDN domene

Na drugi strani imamo internacionalizirane (IDN) domene, ki so v domenskem sistemu shranjene kot ASCII zapisi z uporabo Punycode prepisa, sicer pa vsebujejo večbitne Unicode zapise. Čeprav so domene s šumniki v Sloveniji v zadnjih letih precej pridobile na veljavi, pa še vedno zelo zaostajajo za klasičnimi domenami. Uporabniki spleta na šumnike v domeni niso navajeni, poleg tega pa se težave pojavljajo tudi pri domenskih e-poštnih predalih.

V kolikor boste imeli domeno s šumnikom ali drugim »IDN zapisom«, ne bodite presenečeni, če ne boste mogli pošiljati ali prejemati e-pošte. Priporočamo vam, da se takšnih domen izogibate, saj vam znajo povzročati nemalo nevšečnost (npr. tudi pri namestitvi SSL certifikata). Raje si vzemite dodaten čas za izbiro imena ter registrirajte dobro domeno brez šumnika.

  • Share/Bookmark

Kategorije: Domene